Рекорд - най-дългият затворен линеен енкодер, произвеждан някога от HEIDENHAIN

През 2010г. американският производител на металорежещи машини Ingersoll бе изправен пред огромно предизвикателство - трябва да бъде произведен най-големият в Северна Америка 5-осен портален обработващ център с възможност за обработка на детайли с широчина 8 м, дължина от 62 м и височина около 2,5 м. Още от самото начало на всички във фирма Ingersoll бе ясно, че тази машина може да бъде реализирана само с линейните енкодери за позиция на HEIDENHAIN, поради техните надеждни технически характеристики, като повторяемост например. За осигуряването на точността на тази мощна машина по всички оси - и линейни, и кръгови - бяха монтирани енкодери на HEIDENHAIN. И двата паралела по ос X с дължина от 72 м бяха оборудвани с линеен енкодер модел LB 382C. Това представлява нов рекорд, както за Ingersoll, така и за HEIDENHAIN, тъй като това е най-дългия затворен линеен енкодер, произвеждан някога от HEIDENHAIN.

Измерване на линейно преместване от световна класа
Линейните енкодери на HEIDENHAIN с кодирани референтни точки осигуряват много бързо и лесно установяване на текущата позиция (ориентиране на машината), което е особено полезно при големите машини. При модела LB 382C, например, машината извършва преместване от максимум 80 мм, за да се ориентира. Монтажът на двата 72-метрови линейни енкодера бе извършен съвместно от инженерите на Ingersoll и HEIDENHAIN, САЩ. Корпусите на линейните енкодери бяха монтирани безпроблемно, като бе постигната успоредност до 0.1 мм. Сканиращата глава на измервателната система също трябваше да бъде монтирана много точно, тъй като допустимото разстояние между главата и корпуса трябва да е 1,5 мм ± 0.3 mm по цялата дължина от 72 m. След монтажа машината бе калибрирана с помощта на лазер, което потвърди постигането на необходимата точност.

Изключителна точност дори при шпиндела
Мощната 50 кВт-ова шпинделна глава се върти със скорост от до 16 000 об / мин. Това позволява обработка на материала с много висока точност при скорост на рязане от до 25 м в минута, а това е много висока скорост за машина от този тип. В шпинделът са монтирани два абсолютни ъглови енкодера HEIDENHAIN - един за измерване на ъгловото преместване по ос C и още един за измерване по ос B.

Големи детайли с много точни размери
Този необикновен портален 5-осен обработващ център е монтиран и работи във фирма "W Industries" в Детройт, Мичиган. "W Industries" основно е поддоставчик на компоненти за автомобилната индустрия, но тази нова машина значително разширява възможностите на завода. От пролетта на миналата година "W Industries" използва своя нов портален център, наречен "Cybermill", за производството на много големи детайли за космическата и авиационната индустрия, например за производството на матрици и форми за свързване на крилата на фюзелажа на самолетите. Също така завода обработва и допълнителни поръчки за енергийната промишленост, например за форми за турбинни лопатки на вятърни електроцентрали.