LIC 4000 Абсолютни линейни енкодери - решение тип “скала - лента” за широк набор приложения

Абсолютните линейни енкодери от серията LIC 4000 на HEIDENHAIN бяха представени на пазара на изложението Control 2009. Освен със своята способност за измерване на абсолютната позиция този енкодер се характеризира с висока резолюция от 1 нанометър и бърз сериен интерфейс EnDat 2.2.

Абсолютните енкодери, които намират текущата позиция веднага след включването си, осигуряват висока технологична надеждност и безопасност, защото те не изискват никакво допълнително преместване за намиране на опорна точка. Абсолютните енкодери са особено подходящи за използване при директни задвижвания. Текущата позиция и стойността на промяната спрямо предходната позиция се знаят веднага след включването на енкодера, което означава, че към мотора може веднага да бъде подадено захранване и той да бъде управляван. Критични работни процеси, като включване на вертикални оси с директно задвижване или ретракция след аварийно спиране, сега се управляват съвсем безопасно.

Благодарение на своята специална технология на сканиране тези енкодери, измерващи разстояния до 27 метра, са нечувствителни към замърсяване, и така гарантират висока надеждност на оборудването и висока скорост на движение. В същото време постигат и висока точност. Физическите размери на LIC 4000 съвпадат с тези на инкременталните линейни енкодери LIDA 400, които отдавна са се доказали на пазара. Това прави преминаването към абсолютни енкодери в металорежещите машини много лесно. Разбира се, съответната електроника, която обработва сигналите от линейните измервателни системи, трябва да бъде адаптирана за коректна работа с тях.

Откритите линейни енкодери HEIDENHAIN се характеризират с висока точност, много лесен монтаж, висока скорост на движение и малко тегло на сканиращата глава.

DR. JOHANNES HEIDENHAIN GmbH
Dr.-Johannes-Heidenhain-Str. 5 • 83301 Traunreut
Tel. (0 86 69) 31-0 • Fax (0 86 69) 50 61
info@heidenhain.de
www.heidenhain.de