HEIDENHAIN представя нови линейни енкодери за използване в условията на вакуум от всички класове

HEIDENHAIN, водещ производител на линейни и ъглови енкодери, дисплеи за позиция и цифрови програмни управления, представя иновативни линейни енкодери, предназначени за използване при висок и свръхвисок вакуум. Компонентите, използвани в тези системи, са адаптирани към изискванията на класа вакуум, като специално е обърнато внимание на корпуса, електронните платки и адхезивните материали.

Докато стандартните енкодери на HEIDENHAIN са подходящи за нисък и среден вакуум, то при високия и свръхвисок вакуум има специфични изисквания към енкодерите за позициониране. Със специалният си дизайн линейните енкодери на HEIDENHAIN, създадени основно за употреба при вакуумs, удовлетворяват изискванията на това приложение.

Характеристиките на тези енкодери са:
• Вакуум-съвместими PCB-платки, адхезиви и бои
• Оптимизиран корпус за намаляване времето за помпане
• Лазерно надписване / гравиране вместо използването на етикети
• Поносимост към високи температури
• Липса на феромагнитни материали, което повишава надеждността
• Специален кабел за вакуум
• Специално почистване на компонентитеи производство в чиста стаяза пределно висока чистота

Енкодерите на HEIDENHAIN за приложение при вакуум се състоят от стъклена скала, сканираща глава и интерфейсна електроника (APE). Различни монтажни елементи, адхезивни материали и кабели се предлагат като аксесоари. Популярни приложения на линейните и ъглови енкодери във вакуум са електронните микроскопи, манипулатори, XY маси, катодно-лъчеви микроскопи, уреди за тестове в полупроводниковата индустрия, спектрометри и др.

Вакуумната технология играе съществена роля при много модерни производства и развойни задачи. Много процеси, използващи вакуумни технологии, станаха незаменими в електронната индустрия и биотехнологиите, в “thin-film” технологиите, при разработването на нови материали, както и в медицината и технологиите за анализ. Вакуумните системи на HEIDENHAIN се предлагат в три различни версии - LIF 481V, LIP 481V и LIP 481U. Те се различават съществено като точност, клас на вакуум, поносимост към температура, електрически параметри и изисквания към околната среда.

Думата “вакуум” се използва за описание на празно пространство, т.е. пространство незапълнено с въздух или някакъв друг газ. Вакуумът се класифицира в няколко класа (четири) в зависимост от неговата чистота. По-малкото количество въздух в затворено пространство, т.е. по-ниско налягане, се класифицира като по-висок клас вакуум.

DR. JOHANNES HEIDENHAIN GmbH, разположен в град Траунройт – Германия, проектира и произвежда линейни и ъглови енкодери, въртящи се енкодери, цифрови дисплеи и Цифрови Програмни Управления. HEIDENHAIN доставя своите продукти на производители на металообработващи машини и на производители на продукти и системи за автоматизация, в частност на производителите на полупроводникова и електронна техника.

Огромен брой специфични решения в сферата на измерването на линейни и ъглови премествания са реализирани благодарение на компетентността на HEIDENHAIN в тази област. Това включва разработването и производството на измервателно и тестово оборудване, предназначено за много от световните стандартизиращи лаборатории и ъглови енкодери за различни телескопи и сателитни антени. Високото качество на фирмените стандарти на HEIDENHAIN е потвърдено чрез сертифицирането по DIN ISO 9001 на системата ни за управление на качеството и  одобрението на HEIDENHAIN като German Calibration Service (DKD) организация за устройства за измерване на дължина и ъгъл.


DR. JOHANNES HEIDENHAIN GmbH
Dr.-Johannes-Heidenhain-Str. 5 • 83301 Traunreut
Tel. (0 86 69) 31-0 • Fax (0 86 69) 50 61
info@heidenhain.de
www.heidenhain.de